2014. január 28., kedd

Heti receptek

Hogy senki se érezze magát teljesen elhanyagolva, ígéretemhez híven álljon itt rettentő prózaian két recept. Merthogy a 2014 még mindig nem javult sokat, ellenben enni kell, ennek megfelelően főzök, mert csak abban lehetsz biztos amit te főzöl meg, a többinél sose tudhatod mit is eszel valójában. Legutóbbi két "alkotásom" nagyon egyszerű és diétás ételek, és ami nem mellékes nagyon finomak is. Bár tél van meg - mostmár - hideg is, és az ember jobban kívánja a borzasztózsírosnehéz ételeket, muszáj ellenállni, ha a februárra nem szeretnék egy teljes új ruhatárat venni 2XL-es méretben. A szilveszteri lencselevest én mondjuk szívem szerint bármikor megenném, annyira szeretem, és ha nagyon szigorúan vesszük és nem liszttel rántjuk és két kiló tejföllel esszük, még akár diétás is lehet. A hüvelyeseknek egyébként (bab, csicseriborsó, lencse stb) a többi zöldséggel összehasonlítva fehérjetartalma magas (lencse pl: 26 g/100 g), ezen belül előnyös az aminosav összetétele. Bár szénhidráttartalma nagy (szintén lencse: 53 g/100 g), ennek ellenére cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe betervezhető, glikémiás indexe - az élelmiszerben található szénhidrátok vércukorszint emelő hatására utaló százalékban kifejezett érték - alacsony, vagyis lassan emeli a vércukorszintet.  Továbbá nagy az élelmi rost tartalmuk is (megint csak a lencse: 19,3 g/100 g). Tehát a hüvelyesek jók, meg finomak is, ezerféleképp elkészíthetőek, együk őket bátran.
Tehát: a lencselevesnek nem  is írom le a receptjét (mindent megtisztítunk és megfőzzük - lám mégis leírtam :) ), csak két fotót róla, ha már csináltam: 

Tehát nagyon egyszerűen, ebből:

Lett ez:


Nagyon egyszerű és tényleg nagyon finom. Én natúr joghurttal készítem tejföl helyett, illetve pici keményítővel liszt helyett. Így még a kalóriatartalma is vállalható. 

A heti koszt pedig eddig a következő volt:
Csirkemell édesburgonyával és sárgarépával, sütőzacskóban sütve. A recept: tisztítsuk meg a zöldséget, mossuk meg a csirkemellet, szórjunk rá tetszés szerint fűszert - mondjuk szárnyas fűszersót - majd rakjuk a zacskóba és süssük 180 fokon kb 40 percet.

A másik hasonló komplikáltságú recept:
Párolt brokkoli szójaszósszal, és currys-kókuszkrémes pulykamellkockák rizzsel. Brokkolit feldarabolni és pici szójaszósszal fedő alatt megpárolni, pulykamellet is feldarabolni, sóval, borssal, curryporral (bárhol kapható, én LIDL-ben vettem) és pici (tényleg pici, kb 1 evőkanálnyi összesen) kókuszkrémmel összesütni. Kókuszkrém is egyre több helyen kapható, az összes hipermarketben, szupermarketben és bioboltban. Egyébként rakható rá natúr joghurt vagy akár pici tejföl is, a lényeg hogy ne legyen annyira száraz a hús. Amúgy egy 2 decis doboz kókuszkrém kb 300 ft, és én még kávéba is azt rakom, isteni. Tehát ha megugrottuk ezt az első két lépcsőt, főzzünk még rizst hozzá (aki nincs teljesen szénhidrátmentes diétán) és együk meg amit főztünk. :)



Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése