2013. november 20., szerda

Fogyókúra vagy diéta?

A kérdés még mindig a következő, és még mindig rendszeresen felteszik: FOGYÓKÚRA = DIÉTA ?
A válasz rövid és egyszerű: nem. Ez a két szó a magyar fejekben valamiért még mindig óriás káoszt okoz. Biztos mindenki hallotta már a következő párbeszédet: "Diétázol?" "Igen" "De most miért, nem is vagy kövér!".

A diéta étrendet jelent. Akár egész életre szóló étrendet, ami lehet ezerféle, lehet a te saját kialakított étrended, lehet vegetáriánus, lehet speciális sportolói étrend, de akár lehet betegségek gyógyításához szükséges, pl cukorbetegeknek előírt diéta. A diétákat jellemzően nem pár hétig tartják,hanem évekig, akár élethosszig.

A fogyókúra erősen energiacsökkentett és kalória-valamit tápanyagbevitelt korlátozó ideiglenes, de drasztikus kúrát jelent, de a legnagyobb baromságokat ebben a kategóriában lehet hallani, a juharszirupivástól a káposztaleves-kúráig, a 90 napos szétválasztástól a nullszénhidrát kúráig. Ezeket általában pár hétre kreálják, mert elsősorban nincs ember a földön aki ennél tovább képes ezeket csinálni, másrészről olyan szinten egészségkárosítak, hogy aztán évekbe telik kikupálni a szegény megviselt szervezetet. Ezek a kúrák véleményem szerint a legnagyobb hülyeségek amit ember maga ellen elkövethet. A dohányzás után persze.

Ne fogyókúrázzatok, alakítsatok ki magatoknak egy élhető, vállalható, hosszú távon fenntartható diétát, és éljetek vele. Az az alapötlet, hogy két hétig káposztalét szürcsölget valaki, majd két hét után újra nutellás kaláccsal tömi a fejét éjfélkor, és karcsú marad, egyszerűen felfoghatatlan hogy még mindig reményt ébreszt a fejekben (és hogy engedik őket tucatszámra leírni a magukat nívósnak pozicionáló magazinok). Értsétek meg, hogy nincs olyan opció, hogy egyszer jól lefogysz és utána iszonyú zabálásokat rendezel. Meg hogy "karácsonyig fogyózok, hogy majd leehessem az összes szaloncukrot a fáról". Ezért kell - mi több muszáj - erre időt fordítani, hogy kitapasztald, megtanuld, kikísérletezd hogy mi az, amit szeretsz (ezáltal nem okoz életreszóló szenvedést a betartása), hogyan tudsz ízleteset főzni, hogyan tudsz ezzel együtt élni úgy, hogy nem fehérített cuccokkal meg kemikáliákkal tömöd a búrádat. Vagy ha annyira iszonyú fontos és elfoglalt vagy, legalább keress egy házhozszállítót aki normális kajákat is tart az étlapján, és rendeld meg. Mostanában már elég jókat is lehet találni a piacon, még ételallergiásoknak is van speckó ebédházhozszállító (drsef.hu).

Jegyzemmeg halkan, azért sem mindegy, mert ha nem kezded el a testeddel való foglalkozást, akkor rövid időn belül kényszerpályára állít az élet, és amikor már a kötelező (pl cukorbeteg) diétát KELL tartanod, az nem sétagalopp, hogy finom legyek és nőies. A még súlyosabb betegségekről nem is beszélve. Egyszerűen nem győzöm hangsúlyozni: nincs olyan, hogy nincs időm rá, nincs időm a testemre. Ha van időd kakaós csigát kólával enni útközben, akkor van időt teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvicset is enni házi joghurttal pl (lehet már olyat is kapni, készen, pl minden Lipóti pékségben meg egy csomó helyen). NEM kifogás, hogy nincs időm. Sőt továbbmegyek: nincs olyan, hogy nincs időm. Mindenki eszik. Tehát az idő megvan. Figyelmet kell fordítani arra, hogy MIT eszel. Ha erre nincs időd, mire van???

Arról az aprópici tényről már nem is szólok, hogy a diéta mellett a szervezeted beáll az ideális súlyára, mondhatni magától. Persze, nyilván nem két hét alatt, de a hurkák se két hét alatt keletkeztek, meg a tápanyaghiány se két hét alatt alakult ki. Nincs olyan, hogy okosan, tisztán eszel (és iszol!) és kövér maradsz. Nincs olyan, hogy valódi ételeket eszel (hál' Istennek nálunk még lehet olyat kapni, ha kisétálsz a piacra és nem a hipermarket Kínából érkezett zöldségeit veszed meg), és elég vizet iszol, és a tápanyaghiánytól meg konstans dehidratáltságtól fekete karikás marad a szemed alja, vagy nem bírsz kimászni az ágyból reggelente, vagy akár kéthetente elkapsz valamit a buszon. Nyilván nem mindenki akar fogyni, de az életminőség javulása sem elég indok arra, hogy tényleg odafigyelj magadra?

Persze mozogni nem árt mellette, de ez most nem az a téma, mozogni mindig kell, ettől teljesen függetlenül, az embert mozgásra tervezte az evolúció és kész. Erről regényt lehetne írni. De a tény az tény, mozgás nélkül nem megy.

Szóval csak hogy tisztázzuk: én nem fogyúkúrázom. Én diétázom. Így élek. Köszönöm a figyelmet.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése