2014. augusztus 1., péntek

Napi menü 1.rész - Vitálkonyha

Úgy döntöttem, hogy újra itt az ideje a vasszigornak az étkezésben, de mivel most éppen nincs semmiféle kedvem magamnak pepecselni (igen, tudom, az a legjobb és legbiztosabb amit magadnak készítesz), hát szétnéztem a magyar ételkiszállító-piacon. Shorbinorbiéktól elvből nem vagyok hajlandó semmit elfogyasztani, hát őket gyorsan ki is lőttem. Közben elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen mit is várok én el egy ételkiszállítótól. De mivel nem tudom pontosan megfogalmazni se, ezért úgy döntöttem, belevágok valamelyikbe, és hirtelen döntésem eredményeképpen meg is rendeltem egy teljes jövő heti menüsort az egyiktől, amelyik történetesen (csupán a szerencsén múlott) a Katus Attilával reklámozott (vagy az övé, mittudomén) Vitálkonyha. Az megfogott benne, hogy a napi 1600 Ft-os ár marha jónak mondható. Mindezért jövő hétre megrendeltem a következő menüsort (reggeli+ebéd+vacsora):

-----------------------------------------
2014-08-04 (hétfő)
[VM] 1 adag Pulykamell fokhagymás tejfölben sütve, vajban párolt zöldbab, bébirépa, Hawaii jércesaláta, Töltött paradicsom + 10 db Cukor Stop keksz (1421 kcal, 84 g szénh.) 
-----------------------------------------
2014-08-05 (kedd)
[VM] 1 adag Grillezett mozzarella, friss zöldségekkel, fokhagymás joghurt öntet, Fitt amerikai tésztasaláta, Tavaszi túrókrém + 3 db puffasztott rizs (1316 kcal, 106 g szénh.) 
-----------------------------------------
2014-08-06 (szerda)
[VM] 1 adag Fokhagymás csirkemell roston ceruzababbal, paradicsommal, Cézár saláta, Gombás-sonkás töltött palacsinta (1049 kcal, 92 g szénh.) 
-----------------------------------------
2014-08-07 (csütörtök)
[VM] 1 adag Sajtos csirkemell párolt zöldséggel (brokkoli, kukorica, cukkíni, s. répa), Majonézes kukoricasaláta, sült csirkemell, Narancs-müzli (1420 kcal, 151g szénh.) 
-----------------------------------------
2014-08-08 (péntek)
[VM] 1 adag Grill csirkecomb, tzatziki saláta, Krétai saláta (jégsaláta, uborka, paprika, hagyma, oliva, juhsajt), Ananászos-joghurtos csirkemell saláta (1206 kcal, 45 g szénh.) 



Namost itt már azért több sebből vérzik az ügy. Sorolom szépen ahogy eszembe jut: 
- a napi kalóriatartalom. Van itt kérem minden, egész 1049 kalóriától 1421-ig. Ez még mindig karcsúnak és diétásnak mondható, viszont aki szigorúbban tolja, annak 400 kalória naponta ide vagy oda nem mindegy. Ráadásul az 1049 kalória meg marha kevés, azt ki is kell majd pótolni.
- a napi szénhidráttartalom. Na ez a nem mindegy: a pénteki egész napi kaja 45 gramm???? Az egy szurikátának is kevés könyörgöm tisztelt Katus úr, ne idegesítsen föl. Azon, hogy más napokon meg 151 gramm már nem is akadok fenn, de tényleg. 
- a fehérjetartalma jónak tűnik, viszont majd szeretném én látni hogy ténylegesen hogy néznek ki ezek a kiszállított kaják és mekkorák is, merthogy pl nincs odaírva hogy melyik adag mekkora. Pedig azért legalább a húsok méretére egy diétás menüsornál illene odabiggyeszteni hogy hány gramm, mert aki már ilyet rendel az lehet hogy tudni szeretné
- a sajtos csirkemellen kicsit fennakadtam mert a sajt nem más mint zsír, illetve hogyha sajtot raknak a menübe akkor miért nincs mondjuk zsírtartalom is feltüntetve, szintén a fent említett okok miatt, lehet hogy szeretném tudni mondjuk. Továbbá nem ártana tudni milyen sajt is az, mert mindannyian tudjuk hogy nagyon trágya sajtokat is árulnak a magyar piacon emberi fogyasztásra, tulajdonképpen azoknak a fele nem is sajt hanem csak ilyen "sajtkészítmény" vagy mi
- hogy a narancs-müzli mit takar, elképzelésem sincs, majd beszámolok, illetve arról is, hogy a tésztasaláta mitől lesz fitt... 
- majonézes kukoricasaláta - TESSÉK???
- töltött paradicsom - mivel?
- cukor stop keksz... elképzelésem sincs mi lehet az, majd tudósítok. Amúgy sztem ilyen korpovit jellegű lesz a történet, legalábbis én azzal operálnék egy diétásnak mondott menüben.

Állításuk szerint minden ételük steviával készül, szénhidrátszegény tésztával és minimális zsiradék hozzáadásával. Továbbá minden ételük 30-50%kal kevesebb felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Ez tök jól hangzik, viszont ebben az esetben én az 1600 Ft-ot nem tartom reálisnak. Nyilván magam ellen beszélek most, de sztem ha ez tényleg így van, az nem jön ki 1600 Ft-ból. Szóval ennek fényében kíváncsi leszek az adagokra. Remélem nem gyűszűben szervíroznak.

Szóval. Én nem vagyok dietetikus. Nem is szeretnék úgy csinálni mintha óriási szakértője lennék a témának, csupán pár év tapasztalat és némi tudás birtokában hápogok itt magamnak. DE: ez k*ra nem egy jól átgondolt, szakmailag megalapozott diétás menüsor. Szerintem. Azért ezek után kíváncsi vagyok az egészre, szóval végigeszem a jövő hetet, aztán beszámolok. Napi 1600 Ft-ot szerintem megér, remélem nem halok éhen tőle. 
Remélem nem az lesz a vége a kalandozásnak hogy inkább főzök újra magamnak... De meglátjuk. Folyt köv.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése