2014. július 28., hétfő

Emlékszel arra, aki feladta? Mások sem...

Nemcsak az utóbbi időben, hanem folyamatosan az évek alatt egy csomószor hallottam egyfajta kifogást, amit sosem tudtam hova tenni, mert őszintén szólva nem is értem. Sokféleképpen hangozhat, de a lényege az (és biztos vagyok benne hogy, mindenki hallotta - rosszabb esetben mondta is - már), hogyaszongya: “én már kisportoltam magam gyerekkoromban” vagy hogy “én futottam már eleget”, esetleg “én sportoltam annó, onnan van még izmom”, netán “15/18/20/22 évesen volt egy nagyon rossz élményem/sérülésem/stb, azóta nem sportolok”. És még folytathatnám, biztos össze tudnék még szedni ilyenből egy 30-at gondolkodás nélkül. Mint ahogy azokból is, hogy igazából respekt, mert elkezdte a sportolást, de valamiért rövidesen abba is hagyta. 



A kisgyerekek még két szoba között is futva közlekednek, kúsznak-másznak, meg nem állnak egy percre sem. Viszont sajnos felnőtt korunkra elfelejtünk sportolni: már nem futunk, nem szeretünk lépcsőzni sem, legjobb barátunk a mozgólépcső, ha tehetjük, mindenhova autóval megyünk. És mindezt csupán azért, mert lusták vagyunk. Meg nyár van, meleg van, amúgy is izzadok eleget. Meg most ezt még kihagyom de hétfőtől újra lejárok. Közben lejár a bérletem és sose megyek többet.

Nemrégiben beteg voltam meg le is sérültem, szóval kénytelen voltam kihagyni a mozgásból (nem versenysport, sima egyszerű mezei mocorgás, heti 2-3 futás, ilyesmi, semmi véresen komoly) pár hetet. Múlt héten újrakezdtem a futást. Mit ne mondjak, egy Margitszigetkör (5,3km) nem tudtam teljesíteni, úgy, hogy a betegség előtt két kört simán nyomtam. Háromszor kellett megállnom (=sétálni, nem igazából megállni, és a végére konkrétan meghaltam. Úgy vánszorogtam el a villamosig mint aki maratont futott legalább. Ennyit jelent három hét. Azután szombaton elmentem az egyik kedvenc edzőm órájára, (aki amúgy egy állat, de imádom) és most nem tudok járni, olyan izomlázam van. Szóval három (vagy 4, nem tudom már pontosan) hét volt a kihagyás. Nem 3 hónap vagy 3 év. Nem értem, hogy hogy hivatkozhatnak emberek arra, hogy régen, gyerekkorukban sportoltak, és ezt használják fel kifogásnak hogy most miért tunyulnak a inkább. Hiszen gondoljunk csak bele, egy lábtörés után, mikor nincs használva az izom, miután leveszik a gipszet, az egyik végtag mennyire elvékonyodik, konkrétan elsorvad. Pedig egy gipsz sem 3 évig van fent, hanem csak pár hétig. Az izmok mint olyan nem sorvadnak el teljesen egy mozgásszegény életmód hatására, hisz ahhoz is izommunkára van szükség hogy egyszerűen mozogjunk, hogy felemeljük a kezünket vagy sétálni tudjunk. Bármilyen hely – és helyzetváltoztatáshoz izomra van szükség. Csak épp nem mindegy, hogy mennyire. Ezért aztán mondhatja nekem bárki hogy a gyerekkori sportolás által “visszamaradt” pompás izomzata van annak ellenére hogy 15 éve egy métert nem futott, hát nemtom... Vannak szerencsés alkatúak, igen, de attól hogy valaki szerencsés genetikájának köszönhetően 12%-os testzsírszázalékkal rendelkezik, még nem biztos hogy végig tudna futni hosszában egy focipályát vagy felemelni egy zsákot. Így aztán attól, hogy valaki a mozgáshiány hatására nem lett 200 kilós, még ugyanúgy veszélyeztetik a mozgásmegvonás hatására nagyobb eséllyel kialakuló betegségek. Az emberi szervezet mozgásra lett kitalálva. Úgy van felépítve hogy mozogjon. Ebben nincs kivétel. Mindenki így van összerakva.

Jó esetben a rendszeres sport erősíti a testet és a lelket. Ezt mindenki elméletben nagyon jól tudja. Ha viszont hirtelen elhatározástól belelkesülve nekiugrasz az edzésnek mint bolond tehén az anyjának és  túlterheled magad, és néhány hónap alatt szeretnél behozni több évnyi lustálkodást, a dolog könnyen a visszájára fordulhat, ezért mindenképpen fokozatosan kell nekiesni a fenenagy sportolásnak. De tényleg na.
Még az eltunyult izmokkal, a gyenge fizikummal együtt is ajánlatos elkezdeni a sportolást, hiszen valahogy el kell indulni, minél hamarabb, annál jobb. A másik ok a rendszeres mozgásigény felébresztésére, hogy az inaktivitáshoz hozzászokott szervezet számára fontos az aktívabb életmód bevezetése, hiszen nagyon sok betegséget lehet megőrizni a rendszeres tornával. Nyilván nem 5-10 kilómétereket kell lefutni első alkalommal, hiszen egyrészt nem is bírná teljesíteni a távot a szervezet, másrészt lehetetlen követelmények sikertelen teljesítése a további edzéstől még jól el is veszi az ember kedvét. Manapság már rengeteg sporttevékenység, sportfajta közül választhatunk, mindenkinek megtalálhatja a személyiségéhez leginkább illőt. Ha nem tudunk választani, előbb gondolkodjunk el, milyen típusú tevékenységeket preferálunk (egyéni, társas, dinamikus, lassabb, zenés vagy csendes stb.), milyen érdeklődési körünk van amibe beleillene a sport (salsa, karate, stb), milyen a habitusunk (jóga vagy kick-box). Ezek ismerete megkönnyíti a választást. Csak halkan jegyzem meg, hogy lehet, hogy vidéken nincs olyan széles választék, de bicikli vagy focipálya ott is van, aminek az esetek 90%-ban van salakpálya a szélén. Továbbá sok vidéki városban is van uszoda. A nagyokban több is. Ismerek sok-sok olyan embert (szerencsére) akik meló, több gyerek, kutya, nagymama, cukorbetegség, miegymás mellett járnak edzeni. Mert megoldják. Az időhiányra csak annyi a kommentem még, hogy a heti 168 órából 2-3-at ne tudjon valaki sportra áldozni, nem hiszem el. Több időt elvesz a Szulejmán meg a mittudomén mik mennek mostanában a tévében. 168-ból 3 óra, az tudjátok mennyi? Egy hétnek az 1,7%-a. Tudjátok mennyi tölt egy átlag magyar tévézéssel hetente? Elájultam mikor olvastam: több, mint 30 órát!!! A pénz szokott még kifogás lenni (igen, néha nemcsak kifogás, vágom). A futás pl ingyen van. A biciklizés is. A gyerekkel játszóterezés is. A túrázás is. A kutyasétáltatás is. Valóban, egy erobikóráért vagy uszodabérletért fizetni kell, de egy doboz cigi meg 1000 Ft. Nem is mondok erről többet.


Szóval csak és miután már elmondhatjuk magunkról, hogy szinte mindent kipróbáltunk, terepfutottunk és jógáztunk, zumbáztunk és crossfitteztünk, úsztunk a gyerekkel (vagy amíg a gyerek az úszótanfolyamon nyomult) és túráztunk, lovagoltunk és thai chi-ztunk és semmi nincs már amit – akár érintőlegesen – nem próbáltunk és egyik sem tetszett, sőt maga a sportolás élménye sem ad semmi pozitívat számunkra, és elfogadjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk, továbbá felkészültünk hogy nem leszünk aktív időskorúak, hanem majd ülünk egy karosszékben naphosszat, akkor sincsen semmi baj, szabad országban élünk, és ha engem kérdeztek mindenki azt csinál amit akar. Nem akarok és nyilván nem is fogok senkit akarata ellenére meggyőzni arról hogy sportolni milyen jó, és mégha néha közben nem is annyira jó mikor zihálva köpjük ki a tüdőnket, utána a semmivel sem összhasonlítható büszkeség és jóérzés mindent megér. Külsőségekről direkt nem beszélek, hogy mellesleg még jól is fog kinézni az ember tőle, mert a szépség szubjektív. Nem kezdem el sorolni a sportolás pozitív hatásait mert mindenkinek már a fülén folyik az épp aktuális 10/50/100-as lista, de aki nem veszi ezt komolyan az kezdjen el egy jó orvosgárdát találni idősebb napjaira, meg nyisson egy önkéntes egészségpénztári számlát...  Lesz munkája a következő évtizedekben a gyógytornászoknak, az egyszer biztos. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése