2013. december 4., szerda

Egészséges almás joghurt

Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon egészséges: nem kell hozzá egyéb csak jó minőségű natúr joghurt, édesítőanyag (méz, stevia vagy akár édesítőszer), alma és fahéj (meg szegfűszeg, aki szereti). Mivel most szezonja van, mondhatnám, hogy "igazi téli ízek", de amúgy nem, mert nyáron is nagyon jó, akármilyen gyümivel :)

Almát meghámozod (remélem más is megeszi a gyümölcs héját, miközben hámozza :) ), lereszeled, ha sok az időd meg is párolhatod (picit más íze van ha nem nyers), ha nincs sok időd akkor összekevered a joghurttal, a fűszerekkel, édesítőanyaggal és kész. Ha mondjuk komplett reggelit szeretnél akkor adj hozzá lenmagot és/vagy zabpelyhet, egy banánt, aszalt gyümölcsöt, vagy főzz zabkását és keverd vele össze vagy bármi:


Sokkal finomabb, mint az előregyártott, készen kapható cukros vackok, ráadásul ott egy darab 125-150 grammos, ami valljuk be, nem túl sok, bárki meg tudna enni egymás után hármat minimum (legalábbis én gond nélkül). Maradjunk akkor az almás joghurtnál, ha már én is azt készítettem éppen. Tehát van a Jogobella almás-fahéjas joghurtja:
150 grammos, gyümölcstartalma 9 azaz KILENC százalék (nevetséges) , ára 123 forint.
Összetevői:
joghurt 3,5%-os tejből, alma és almalé (almalé-sűrítményből), glükóz-fruktóz szirup, cukor, mazsola, karamell (szirupból), tejfehérje, őrölt fahéj, aroma.

Tápérték 100g termékben:
Energiatartalom441kJ/105kcal
Fehérje3,6g
Szénhidrát16,9g
Zsír2,5g

Tehát egy adag (egy doboznyi) joghurtban értelemszerűen mindenből másfélszer ennyi van (azaz közel 160kcal). Viszont egy ilyen joghurt jóindulattal sem nevezhető reggelinek, de mégcsak köztes étkezésnek sem, mert a 150 gramm elég karcsú, jóllakni biztos nem fog vele senki, viszont ahhoz képest annyi kalória van benne mint 1,25 kiló uborkában. Jó, ez így tényleg gáz mert nyilván nem ubit fog senki rágcsálni joghurt helyett, csak mondom, hogy a semmi tápanyagért ez így elég sok. 

Ehhez képest a Cserpes natúr joghurt 250 grammos, 180-200 forint, az összetevői: pasztőrözött tej és joghurt kultúra. Ennyi. Ebből az egy doboznyiból azonban - a gyümölcs és és egyebek hozzáadása után - 2 adag simán kijön, azaz mondjuk 2 ember reggelije biztosan. A natúr joghurt egyébként igazi jolly-joker a konyhában, és tápértéke 100g termékben:
Energiatartalom239kJ/57kcal
Fehérje3g
Szénhidrát1,7g
Zsír3g

Emellé igazi almát raktunk ami ugye 100% alma, valamint mézet/nyírfacukrot, vagy édesítőt. Talán nem is kell tovább taglalnom mi a különbség az előregyártott és a házi között. A natúr joghurt, alma, zabpehely, lenmag és fahéj rengeteg pozitív hatásáról nem is szólva. Semmi mesterséges színezék vagy hozzáadott aroma. 

Tehát nem azt próbálom elmondani, hogy ez így mennyivelsokkalhúde olcsóbb, hanem azt, hogy egyáltalán nem drágább (ha leosztod, még az almával meg mézzel együtt sem jön ki többre az adagonkénti ára), ellenben egészséges is. Tehát hátránya semmiképpen nincs. Hacsak azt nem veszi valaki hátránynak hogy nagyjából 2-3 percig tart elkészíteni, de akinek ez indok lehet, azzal már nem sok mindent tudok kezdeni, de tényleg. 

De aki még mindig nem lenne meggyőzve arról, hogy érdemes 3 percet szánni egy ilyen egészséges verzió elkészítésére, annak mutatom, hogy 5 perc után ez a látvány fogadott:


Happy End. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése