2013. december 7., szombat

Kiskarácsony nagykarácsony 1.rész - a tervezés

Én tényleg, őszintén sose értettem ezt a karácsonyi nagyzabálást. Lehet, hogy szerencsés véletlen csupán, de a mi családunkban sosem volt divat ez az őrült zabálás. Hárman vagyunk lánytestvérek, ezért nálunk mindig inkább a "csajos" kaják domináltak, mint pl karácsonyi vacsorának pulykamell franciasalátával vagy ilyesmik, de komolyan mondom nem tudok például felidézni olyan esetet, hogy anyukám sült krumplit sütött volna otthon, bármikor is. Leveseket ettünk sokat, meg főzelékeket husival meg fasírttal, rakott zöldségeket, ilyesmit. A legnehezebb kaja a rakottkrumpli volt, az tényleg nem diétás de mutassatok egy magyar családot ahol az nem nagy kedvenc. Nagymamáméknál is mindig szezonális, kertben éppen fellelhető zöldségekből volt a menü, na jó, mama azért nagy sütimester, de azt is ésszel, nem minden nap. Viszont tisztán emlékszem (talán óvodás korú lehettem), mikor mondtam papámnak, hogy éhes vagyok, és ekkor letépett egy érett paradicsomot a kertből, és mondta hogy ezt egyem. Szóval így zajlott nálunk a gyerekek etetése, nem volt csoki meg csipsz meg ilyesmi, a jutalomfalat egy darab színes gömbrágó volt ebéd után :) Ezért aztán talán mondhatom azt, hogy szerencsés háttérrel rendelkezem ahhoz, hogy ne is igényeljem ezeket az óriás többnapos végnélküli evészeteket, pláne ne műkajákból meg habcsókokból meg egyéb rettenetes cukros dolgokból.

Meglepően sokan felteszik nekem a kérdést, hogy ők szeretnének egészségesebben főzni, de hogyan? Meg hogy: ha nem eszek krumplit mellé, akkor mit egyek? Meg ha nem rántom be a levest akkor micsináljak vele? Szóval arra gondoltam - mivel idén én leszek a szerencsés aki a karácsonyi vacsit sok emberre elkészítheti, első ilyen alkalom jajajaj :) - leírom, hogy én mit, miből és hogyan fogok elkészíteni, úgy, hogy 3 férfi is lesz a társaságban, akiknél nincs kegyelem, nincs bocsánat ha valami nem finom azok ugyan meg nem eszik... Egyetlen egy dolgot fogok készen rendelni, az pedig a bejgli. Én ugyan nem szeretem, de a fiúknál nem tudom kikerülni a mákos és diós bejglit, szóval annál be kell hogy adjam a derekam. Viszont minden mást saját kezűleg fogok elkészíteni, illetve még egy bevallanivalóm van, erősen gondolkodom rajta, hogy van egy grillcsirkés Budán, ahol lehet előre rendelni grillkacsát is, szóval lehet hogy azt bepróbálom az egész grillkacsát valamelyik étkezésre vöröskáposztával... nem mintha nagy kunszt lenne megsütni egy madarat egészben, viszont mégis, csomó ideig tart (nem is tudom, de hogy 3 óra hosszat minimum kell sütni egy nagyobbacska jószágot, az tuti). Mivel alap, hogy megőrülni sem fogok az egész készülődésben, ezért minél egyszerűbbre veszem a dolgot, hát igen, bevallom, a grillkacsa ötlete erősen foglalkoztat :) Na de majd meglátjuk, majd beszámolok ígérem.


Fogok ezenfelül természetesen házi készítésű sütit meg kekszet is sütni, karácsonyi ízekben, minden fahéjtól meg szegfűszegtől fog illatozni, és mégis, egy gramm fehér lisztet sem fogok felhasználni semmihez (nehéz is lenne, mert nincs otthon egy szem liszt sem). Lesz még hal is, az meg majd jól attól függ, hogy a Metro-ban milyen halat fogok kapni, de hogy nem olajban-panírban lesz elkészítve, az is tuti.

Lesz forralt bor is száraz vörösborból, szóval egy percig se gondoljátok, hogy éhezni fognak a népek. A fán ellenben nem lesz szaloncukor, se mézeskalács, sorry. Házilag otthon fabrikálni szaloncukrot se időm, se kedvem nincs (akinek van, annak a jó hír, hogy lehetséges! :)) a mézeskalácsot meg nem tudom meg lehet-e csinálni zabpehelylisztből, de szerintem nem, mert annak nagyon fontos, hogy milyen az állaga... Szóval azt kihagyom.

Egyébként bárkinek bármi ötlete van a karácsonyi menüre, ossza meg velem, mert mint láthatjátok még nem kristályosodott ki a tervem :)

Most pedig megyek a piacra ötleteket gyűjteni :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése