2013. december 8., vasárnap

Kiskarácsony nagykarácsony 2.rész - tesztelés, első kör

Hogy tutira menjek, egyszerűsített formában kipróbálom a recepteket amiket karácsonykor főzni fogok. Az egyik oka, hogy megkóstoltassam a népekkel, hogy nehogy lukra fussak az ízzel, a másik pedig, hogy nehogy a végén jöjjek rá, hogy valamelyik alapanyag hiányzik és rohangálhassak december 24-én valamelyik fűszerért... 
Szóval természetesen nem a pompázatos karácsonyi műsort főzöm meg, hanem az egyszerűsített verzióját. Például tegnap két "fogást" is leteszteltem ebédre, a kedvenc egyben sült ételemet, és a kekszet. Ez egy egyben sült dolog amúgy is az egyik favoritom, az oka pedig nagyon prózai: egyetlen edényben készül el minden, tehát csak azt kell mosogatni. 
Végtelenül egyszerű a történet, bármilyen husit (csirkecombtól marhafelsálig bármi jöhet) befűszerezünk ízlés szerint, megtisztítjuk a zöldségeket (értelemszerűen hasonló zöldségeket, tehát gyökérzöldségeket - hisz azok egyszerre puhulnak meg), egy tepsibe, jénai tálba vagy római tálba lerakjuk a zöldségeket a husival, mehet a sütőbe, és a husitól függően 1-2-3 óra múlva kész. Nyilván ha csak burgonyát rak bele valaki mondjuk csirkecombbal akkor elég lesz az 1 óra is, de ha mondjuk egészben hagyott marhafelsálat vegyes zöldséggel (répa, burgonya, cékla, hagyma, fehérrépa...) akkor akár három óráig is kell sütögetni. Se bő olaj, se prézli, se semmi nem kell hozzá, én csupán egy egész pici olajat szoktam a tetejére rakni, hogy ropogósra süljön tőle a zöldség.
Namost én ezt tegnap elkészítettem, amúgy szinte sosem eszünk disznóhúst, de most egész friss karajt kapott a hentes, úgyhogy gondoltam miért ne... Tisztítottam hozzá krumplit, répát, céklát és hagymát, az egészet beraktam a kedvenc kis viharvert teflontepsimbe, másfél óra 180 fokon alufóliával lefedve, majd még kb negyed óra fólia nélkül, és voila. Így festett a dolog lépésről lépésre:



Természetesen karácsonykor majd "puccosabb" formában fogom mindezt elkövetni, pl római tálban fogom megsütni (csak most nem volt kedvem beáztani a tálat meg miegymás), és terveim szerint gyönyörűséges marhahusit fogok megsütni zöldségekkel, és hogy ünnepibb legyen a fogás, fogok még hozzáadni vörösbort, gyöngyhagymát és kakukkfüvet, hogy kicsit burgundi-marharagu fílingje legyen, de mégsem egy szószos étel lesz. Egyébként, ha netán túl sokáig tart míg megpuhul a husi, és a zöldségek neadjisten túlságosan szétfőnének, akkor sincs semmi baj, a B-terv az, hogy ha látom, hogy a husi még sehol (nem gyakran sütök egyben nagyobb darab marhát, úgyhogy még akár meg is történhet) a zöldségek pedig túl fognak sülni, akkor a burgonyát kiszedem, a többi zöldséget bent hagyom, öntök még hozzá vörösbort, és hagyom hogy szétfőjenek. Utána mikor kész a husi akkor a szétfőtt zöldségeket leturmixolom egy kicsi igazi vajjal, mintegy barnamártás jelleggel és mehet a husi és krumpli mellé. Szerintem ez a fogás határozottan ünnepi, és végtelenül egyszerű, nem kell mindenféle külön fazekakban pepecselni vele, és az íze pedig felülmúlhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy semmi egzotikus nincs benne, itthon is könnyen beszerezhető minden egyes alapanyaga bármikor. A zöldségek édesre sülnek és ropogósak, nekem ez a kedvenc köretem az egész világon, de tényleg. Ha diétázik valaki, ne rakjon bele burgonyát, de egyébként ennyi burgonya simán belefér, főleg hogy ilyen egészséges módon készül.

A másik dolog amit csak azért sütöttem meg, mert én tudom, hogy finom, csak muszáj volt megkóstoltatnom, hogy másnak is ízlik-e. Két ember (plusz én, az három :) ) egybehangzó véleménye szerint meglepően finom, ahhoz képest hogy keksz, és nincs benne se cukor, se liszt. Ha nem mondom el előre hogy ez ilyen "fitnesszes" keksz, senki sem mondja meg róla, és akkor az "ahhoz képest..."-rész is kimaradt volna az értékelésből :) :)  Ami van benne:
- 3 banán
- 1/3 bögre reszelt alma
- 2 bögre zab
- 1/4 bögre mandulatej v sima tej, de nekem nem kellett bele mert elég laza volt a tészta, lehet hogy a banánok érettségétől is függ, hogy milyen puhák
- 1/2 bögre mazsola - én ezt kihagytam, gyerekkorom óta utálom a mazsolát, de bármivel helyettesíthető, aszalt vörösáfonya vagy bármi
- 1 teáskanál vanília - aki szereti
- 1 teáskanál fahéj, szegfűszeg, narancshéj, mézeskalács-fűszerkeverék, vagy egy pici méz, bármi ami ízlés szerint belefér
- csipet szódabikarbóna

Óriás bonyolult elkészítési módja: keverd össze a hozzávalókat
Sütési idő: 18-20 perc, 200 fokon
Íme képekben:



Ki mondta, hogy bonyolult dolog a főzés?? :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése