2013. november 17., vasárnap

Liszt-és cukormentes süti

Jön a tél, meg az ünnepek, és akárki akármit mond, ilyenkor mindenki eszik sütit. Viszont ha nem akarjuk, hogy a család pár napon belük a finomított fehércukortól sokkot kapva pihegjen (a gyerekek meg hiperaktívan pörögjenek), nézzünk körül, hogy mik a lehetőségek, hogy fehérített-termék mentesen finomat adhassunk szeretteink elé. Én tényleg-tényleg nem szeretek sütni. Bármit szívesen megfőzök, de a sütéstől sokkot kapok. Ezért aztán sütési tudományom nagyjából kimerül a muffinokban, meg ebben a rém egyszerű liszt-és cukormentes sütiben. Ráadásul annyira frusztrálnak az előre leírt receptek, hogy még ezt is változtatgatom aktuális kedvemnek, és az itthon lévő alapanyagoknak megfelelően.

Node: ha nincs benne se fehér liszt, se fehér cukor, akkor mi van benne? Zabpehely kérem, zabpehely. Ledarálva, lisztté. Lehet alapból zapbehelylisztet is kapni, de ha berakod a 199 forintos félkilós Lidl-es natúr zabpelyhet a kávédarálóba vagy zöldségaprítóba, ezt a liszt-állagú zabpehelyőrleményt kapod:


Ezzel aztán lehet operálni pont úgy, mint a fehér liszttel, csak éppen semmi köze a fehérített liszthez. Még sűrítéseket is sokszor ezzel csinálom. (nem állítom hogy MINDENRE jó amire a fehér liszt, szóval azért előtte teszteljük)

Tehát mik az alapanyagai a szuperegyszerű csodasütinek. Hát ezek:


Illetve a natúr joghurtot elfelejtettem odarakni, de az is van benne, egy dobozzal. Semmi egyéb nem kell bele csak:
- 30 dkg zabpehely ledarálva (amúgy jó egészben is, akkor kicsit többet kell rágni)
- 5 tojás
- ízlés szerint édesítőszer, méz, stevia, nyírfacukor vagy ki mit preferál, nem túl sok. Természetesen mehet bele méz is, de én diétázom, tehát azt sem eszem, ezért én steviát használok.
- sütőpor
- fahéj, szegfűszeg, vagy akármilyen ízlés szerinti fűszer, citromhéj, narancshéj vagy ami éppen van
- az említett natúr joghurt, és/vagy olaj (én akkor is kókuszzsírt szoktam használni, de ez is opciós)

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük pici sóval, nem túl keményre, felesleges erőlködni mert úgyis összekeverjük a végén a kész tésztával. A sárgáját az édesítőanyaggal meg a joghurttal (vagy ízlés szerint pici - kb fél deci - olajjal) elkeverjük, hozzáadagoljuk a száraz hozzávalókat, aztán még fellazítjuk a felvert tojásfehérjével és mehet a sütőbe. Vastagságtól, mindentől függ, de kb fél óra-40 perc kell hozzá (nyilván ha jó nagy tepsire szétteríted akkor kevesebb mintha egy pici tortaformába vastagon rakod).
Na, és itt jön az egyéniség, ízlés, meg az, hogy mi van otthon. Nálunk pl most pár darab szilva, néhány alma figyelt a hűtőben, meg mák is volt. Tehát daráltam még egy kevés mákot is, azt is belekevertem a tésztába, meg jó sok fahéjat, és a süti tetejére daraboltam a szilvát (amennyi volt) meg az almát (hogy ne maradjon a süti tetejének a fele üres). Aztán jól megsütöttem. Így nézett ki félúton:


És közvetlenül a sütőbe rakás előtt:


Ezt lehet aztán variálni, volt, hogy ugyanezt barackkal és házi baracklekvárral csináltam, máskor csak almával, de volt hogy nem a tésztába kevertem a mákot, hanem a tetejére szórtam, és arra raktam rá az összedarabolt szilvát, tehát mákos-szilvás-zabsüti volt. Aztán csináltam kakaóporral-banánnal is, az a banán állaga miatt kicsit puhábbra sikerült, de az íze nagyon jó volt. Illetve pont múlt héten kaptunk gesztenyét, amit megsütöttem a sütőben, csak hát kicsit kiszáradt (mer' béna vagyok), ezért nem tudtuk kiimádkozni a kis gesztenyebeleket gusztusos formában. Szóval késsel kikapargattam, ledaráltam, és azt is belekevertem a tésztába. Nagyjából 2 óra alatt fogyott el az egész.

Arról az aprópici tényről nem is beszélve, hogy egy fillérrel sem drágább mint egy jófajta piskóta, vagy bármilyen sütemény, sőt... megkockáztatom, hogy olcsóbb is. Ezt a tésztát ugyanúgy lehet töltött sütikhez használni, ha tortaformában sütöd, utána kettévágod és megkened lekvárral vagy bármilyen főzött krémmel, vagy leöntöd valami krémmel a tetejét. Nagyjából piskóta-állagú lesz. Nyilván, persze, OKÉ: nem teljesen olyan mint a piskóta, de végülis mitől lenne, tök másból van. Ellenben tényleg finom. Ja: és eláll!

Tehát visszatérve az aktuális sütire: És üldögélt a sütőben kb 175 fokon kb 40 percet:


És tátááááám:

És finom. Próbáljátok ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése