2013. november 2., szombat

Kezdjük az alapoktól: a világ két legegyszerűbb receptje

Szoktam beszélgetni emberekkel, mint minden rendes nőtársam, és hát bizony nagyon sokszor kapok olyan kérdéseket, hogy magam sem hiszem el. Sokan tudják rólam, hogy - a manapság egyébként újra (joggal!) felfedezett - egészséges, emberi szervezetnek kedvező táplálkozás és életmód híve vagyok, ezért aztán kérdeznek tőlem. Már akit érdekel. Szerencsére úgy látom egyre többen vannak ilyenek. Vannak a semlegesek, meg vannak a radikálisok, akik meg - marha vicces amúgy - olyanokat csinálnak, hogy meglóbálnak előttem egy üveg kólát hogy "Nem kérsz?"... tényleg nem tudom mit remélnek az ilyen akcióktól, hogy dühbe gurulok és látványosan kitörök, vagy mit? Na mindegy, ők tudják, én senkit nem fogok győzködni, felnőtt emberek. Naszóval. Vannak akik érdeklődnek. Őket szeretjük :) Ettől függetlenül úgy látom, hogy sok embernél még mindig nagy a sötétség. Ez azért is furcsa mert az internet rogyásig van receptekkel, okosnál okosabb ötletekkel, és tízezerszámra találhatóak fitness-és életmód blogok is. Ez itt most a tízezer-hatvanadik körülbelül, csak hogy egy kis öniróniát is gyakoroljak :) Tehát, sötétség, az van néha. Példát is mondjak? Pár napja történt, mikor említettem valakinek (kétgyerekes családanya), hogy ilyenkor ősszel gyümöcspréssel szoktam mindenféle leveket csinálni a piacon vásárolt, - lehetőleg termelőtől, néniktől-bácsiktól vásárolt - termékekből. Gyümölcs, zöldség, mindenféle. Azonfelül hogy ezek a préselt levek tényleg, komolyan nagyon finomak, így a hideg idő beköszöntével a szervezet is meghálálja az ilyen törődést. Namost, azt hinné az ember hogy a gyümölcslé készítésének módja egyértelmű, de nem. Olyan kérdések záporoztak ettől a negyvenes hölgytől is a minap, hogy magam sem hittem el. Hogyaszongya: "megtisztítod a zöldséget előtte?" - nem, a húslevesbe is földesen szoktam belerakni... Nade nem gúnyolódok, inkább leírom ide most a világ két legegyszerűbb receptjét (a jégkocka után). Tehát, következzen a házilag préselt gyümölcs-és zöldséglé, valamint a házi gyümölcsjoghurt (UGYE SENKI NEM VESZ CUKROZOTT BOLTI GYÜMÖLCSJOGHURTOT, SOHASEDENEM MÁR???) receptjét.
Következzenek az alapok: szerintem a háztartások nagy részének van otthon gyümölcsprése, csak nem használja. Nézzünk szét a kamrában, majdnem biztos hogy kaptunk annó valamelyik rokontól valami jeles ünnepre. Ha mégsem, megéri beruházni egyre, a mienk kb 10ezer forint volt (még márkás is!) és évek óta egyfolytában használom.

Házi préselt gyönyörűség: vegyünk a piacon bármilyen zöldséget és gyümölcsöt amit szeretünk, és vehetünk hozzá egy olyat amit nem (ilyen pl sokaknak a zeller, vagy cékla) Ez azért kell mert így a nemszeretem dolgot is okosan el tudjuk rejteni, nem is érezzük az ízét. De ha nem, hát nem. Nézzünk szét mi van otthon, tisztítsuk meg, daraboljuk fel akkora darabokra hogy beleférjek a gyümölcsprés adagolónyílásán. Nagyjából így fog kinézni ebben az állapotban:

Igen, én a félbehagyott, lereszelt héjú citromot is belerakom, mielőtt kőkeményre száradna. Ezután szépen belerakjuk őket a présbe, és ilyen gyönyörű levet fogunk kapni:

Az igazság az, hogy utálok céklát hámozni, mindent összefog, rá kell készülnöm. Ilyen helyzetekre van itthon egy üveg natúr céklalé, ami kb novembertől-márciusig előkelő helyet foglal el a heti bevásárlólistán. Rengeteg fajta van, nincs egy bevált márka, csak arra vigyázzunk hogy ne legyen hülyére ízesítve meg cukrozva. Árkategóriában is széles a skála, én most pont ezt vettem (asszem akciós volt, azért):

És a végeredmény:


Hát ennyi. Nyilván nem lehet ezzel szórakozni minden reggel, de hétvégéken legalábbis megéri megcsinálni. Nem vesz el több időt, mint az ebédhez való zöldség előkészítése. Valamint tapasztalatom szerint 2-3 napig eláll a hűtőben, lehetőleg ilyen üveg anyagú tárolóban mint pl ez a fenti céklalés üveg. Nyilván szét fog válni mert igazi gyümölcsből van, és le fog ülni az aljára a sűreje, de ezt egy összerázással nagyon gyorsan orvosolhatjuk :) Aki pedig a mosogatásra fogná, hogy nem készít ilyet, csak mondom, hogy a gyümölcscentrifuga elöblítése gyerekjáték, nem zsíros semmi benne, a csap alá tartod és kész. Egészségünkre.

A másik recept ami a világ legegyszerűbb dolga, a gyümölcsjoghurt. Én nyáron friss, télen fagyasztott gyümölccsel operálok. A házi gyümölcsjoghurt összetevői a következők:


Szoktam almás-fahéjas-mézes verziót is csinálni télvíz idején, de aszalt gyümölccsel is próbáltam már. Valóban, több időt vesz igénybe mint a bolti cukrozott sz*r (elnézést, de nem tudok rá más szót) tetejéről a fólia letépése, de szerintem a mai ember rettenetes egészségi állapotának pont a lustasága az egyik oka. Tehát az elkészítés a következő. Aki szívesen mosogat az a fenti összetevőket a kívánt arányban rakja egy turmixba, turmixolja össze és kész. Így lehet a gyümölcsöt még fagyasztott állapotban is turmixolni, amitől hihetetlen jó állagú, hideg, sorbet-féle dolgot is elő lehet állítani. Aki nem turmixozna, az várja meg míg kiolvad a gyümölcs, pépesítse villával, édesítse ahogy és amennyire akarja, és ha még mosogatni sem akar, akkor a joghurt tetejére kanalazza és kavarja bele.

Ui: időhiány nem kifogás, este vegye ki mindenki a gyümölcsöt, reggelre pont kiolvad. ;)

Éljen a természetes alapanyagokkal való táplálkozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése